Ruta de navegació

Actualitat

null Dia Internacional de Sensibilitzacio sobre el VPH

Actualitat
03/03/2021
Dia Internacional de Sensibilització sobre el VPH

A partir d’enguany se celebra, el  4 de març, el Dia Internacional de Sensibilització sobre el Virus del Papil·loma Humà (VPH), organitzat per la Societat Internacional del Papil·lomavirus (IPVS) i altres col·laboradors a nivell mundial. Sant Pau s’adhereix com a part del nostre compromís amb la lluita en front de la infecció de transmissió sexual més comú entre els joves i per a conscienciar sobre la seva prevenció.

El propòsit d’aquesta jornada sobre el VPH és ajudar a intercanviar informació sobre el virus i difondre les opcions de prevenció i tractament que existeixen. La campanya d’aquest any porta el lema ‘Dona amor, no VPH’. Podeu trobar més informació sobre aquesta jornada internacional a la pàgina web www.givelovenothpv.org.

El VPH pot afectar qualsevol persona de qualsevol raça, nacionalitat, edat, gènere o orientació sexual i n’hi ha més de 200 tipus diferents. A més, es calcula que el 80% de les persones sexualment actives s’infecta de VPH en algun moment de la seva vida. La majoria de persones resolen la infecció sense complicacions, però si la infecció persisteix pot arribar a produir diferents tipus de càncer. 

Segons dades de l’ICO a nivell mundial, el càncer de coll d’úter és el quart tipus de càncer més freqüent en les dones, i s’estima que 270.000 dones moren anualment a tot el món per aquesta causa. En el cas de Catalunya, els càncers associats al VPH representen un 1,4% del total de càncers en la població (un 3% en dones i un 0,3% en homes) i el nombre estimat de casos de càncer anual relacionat amb el VPH és de 466 dones i 75 homes, causant 196 defuncions a l’any.

 

Com es pot prevenir el Virus del Papil·loma Humà (VPH)?

Existeixen diferents mesures per a la prevenció dels càncers associats amb el VPH: la vacuna contra el VPH -que prevé amb eficàcia la infecció pel VPH- i les proves de cribratge, ja sigui la citologia cervical (el test de Papanicolau) o la prova de detecció de VPH, que es porta a terme per a detectar i prevenir de manera precoç el càncer del coll uterí. El cribratge permet identificar les dones que tenen mes risc a poder patir, al cap dels anys, un càncer de coll uterí per a poder-los-hi fer un seguiment i poder-lo prevenir, precoçment, les lesions precanceroses.

Més informació