Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau pioner a Catalunya en la reseccio pulmonar via subxifoidea per als casos de cancer de pulmo en estadis inicials

Actualitat
24/11/2019
Sant Pau, pioner a Catalunya en la resecció pulmonar via subxifoidea per als casos de càncer de pulmó en estadis inicials

Un equip del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, liderat pel Dr. Joan Carles Trujillo i la Dra. Elisabeth Martínez-Téllez, ha realitzat per primer cop a Catalunya una lobectomia via subxifoidea a través de Cirurgia Toràcica Video-Assistida (VATS) a una pacient de 57 anys. En la mateixa intervenció es va realitzar una limfadenectomia utilitzant un accés transcervical, denominat Limfadenectomia Transcervical Videoassistida (VAMLA). La combinació d’aquestes dues tècniques permet una millor classificació pronòstica del tumor i resecció dels dos òrgans (lòbul del pulmó i ganglis) sense augmentar el dolor postoperatori.

Aquest abordatge en la cirurgia de càncer de pulmó encara no és estàndard degut a la seva dificultat tècnica i a que és recomanable utilitzar-lo en els casos en que el tumor s’allotja en els lòbuls superiors (la majoria dels casos) o mitjos. Sant Pau és el primer hospital català que ofereix aquesta tècnica en la seva cartera de serveis en casos de lobectomia.

 

Cirurgia mínimament invasiva, tècnica d’elecció de la cirurgia de resecció pulmonar

Les millores en la tècnica quirúrgica han convertit la cirurgia mínimament invasiva en “gold standard” de la cirurgia de resecció pulmonar major, mostrant considerables avantatges envers la cirurgia oberta sense deixar de banda el seu objectiu: la resecció completa del tumor. Un dels seus principals beneficis és la menor agressió quirúrgica amb la conseqüent disminució del dolor postoperatori.

El fet d’abordar la lobectomia a través d’una única incisió que es realitza sota del xifoide fa que puguem evitar l’accés intercostal (entre les costelles). Això permet no lesionar el paquet intercostal i per tant, evitar el dolor generat per aquesta intervenció. De fet, fa que no sigui necessària la utilització de catèter paravertebral o epidural per controlar el dolor després de la cirurgia, pràctica habitual i necessària quan s’utilitza l’abordatge intercostal. Aquest dolor és el punt clau que endarrereix la recuperació dels pacients, en moltes ocasions.