Ruta de navegació

Actualitat

null Investigadors de lHospital de Sant Pau publiquen a The Lancet

Actualitat
15/07/2018
Investigadors de l’Hospital de Sant Pau publiquen a The Lancet

Investigadors dels Serveis d‘Anestesiologia i Reanimació (Dra. Pilar Paniagua, Dra. Inmaculada India); Epidemiologia Clínica i Salut Pública (Dr. Pablo Alonso, Dra. Ekaterine Popova); Cardiologia (Dr. Jesús Álvarez) i Traumatologia (Dra. Aranzazu González), han participat en la publicació dels resultats de l’estudi MANAGE (Dabigatran in patients with myocardial injury after non-cardiac surgery), a la revista The Lancet.

L’estudi MANAGE, un assaig clínic internacional multicèntric amb assignació aleatòria, ha avaluat l’ús de dabigatran (anticoagulant oral) en 1.754 pacients amb una lesió miocardíaca després d’una cirurgia no cardíaca (MINS, sigla de l’anglès). MANAGE és un estudi clau en una àrea d‘investigació important i insuficientment investigada. De fet, es tracta del primer assaig amb assignació aleatòria en pacients que presenten MINS.

Els pacients elegibles tenien almenys 45 anys, havien estat intervinguts mitjançant cirurgia no cardíaca i havien patit una MINS. L’assaig, amb un seguiment mitjà de 16 mesos, va concloure que una dosi de dabigatran de 110 mg cada 12 hores, comparada amb placebo, redueix el risc de complicacions vasculars majors, sense augmentar significativament el risc d’hemorràgia major o potencialment mortal.

Els resultats d’aquest estudi donarien suport a la importància de monitorar la troponina T en pacients amb risc cardiovascular alt sotmesos a una cirurgia no cardíaca. Aquest monitoratge és important per millorar l’estratificació del risc de complicacions, poder establir el diagnòstic de MINS i optimitzar el tractament d’aquells pacients que han patit una MINS i, per tant, tenen un risc més alt de morir al cap de 30 dies.

L’estudi és una iniciativa del Population Health Research Institute (Universitat de McMaster, Canadà: http://www.phri.ca/). A Espanya hi han participat quatre hospitals i s’han reclutat un total de 90 pacients. L’estudi ha estat coordinat pel Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública — Centre Cochrane Iberoamericà.

El nostre Hospital des de 2014, dins de l’activitat assistencial, realitza el cribratge amb troponina T ultrasensible T (TnTus) en pacients amb risc cardiovascular alt sotmesos a cirurgia major no cardíaca. Aquest programa de cribratge s’està avaluant dins d’un projecte d’investigació finançat per La Marató de TV3.

L’article està disponible a: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30832-8/fulltext.