Ruta de navegació

Actualitat

null L’Hospital de Sant Pau i Fenin plantegen els reptes clau per a la sanitat pública en l’adquisició de tecnologia sanitària durant la dècada vinent

Actualitat
18/07/2023
L’Hospital de Sant Pau i Fenin plantegen els reptes clau per a la sanitat pública en l’adquisició de tecnologia sanitària durant la dècada vinent

Un repte clau en la incorporació de nova tecnologia sanitària per anys vinents és l’adopció de sistemes de compra basats en el valor del producte o el servei, optimitzant l’eficiència, garantint l’accés de professionals i pacients a tecnologies de qualitat i als darrers avenços i, sobretot, situant el pacient en l’eix central del sistema. Però, com aconseguir-ho? Quines noves eines planteja aquest nou model? Aquesta i d’altres qüestions es van analitzar durant la jornada “Aprovisionament efectiu: els nous models de relació i contractació” celebrada, recentment, al Recinte Modernista de Sant Pau. 

A la jornada, organitzada conjuntament per l’Hospital de Sant Pau i la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària, Fenin, van assistir experts en contractació, representants de la indústria i gestors de serveis de salut i de centres hospitalaris. Durant la trobada també es va presentar la Guia de Compra Pública Eficient de Tecnologia Sanitària, elaborada pels millors experts de compra sanitària i Fenin.  

 Àlex Guarga, gerent de Planificació Operativa i Avaluació del CatSalut va inaugurar l’acte. La primera conferència va anar a càrrec de Manel Peiró, director de l’Institute for Healthcare Management d’EsadeGov i director de l’Executive Master en Direcció d’Organitzacions Sanitàries (EMDOS) d’ESADE, qui va desgranar les perspectives del sector salut en la dècada vinent. L’acte va comptar també amb dues taules rodones per analitzar les aportacions de la tecnologia sanitària a la implementació dels nous sistemes de compra i per debatre sobre els nous models de relació i contractació. La primera va comptar amb Mireia Barroso, cap del departament de Contractació Administrativa de la Fundación de Gestión Sanitaria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Andreu Bernad, Strategic Account Management Director en Medtronic; Andreas Foerster; director EMEA COOK MEDICAL; Anna Cortina, directora de Regulatori i Recerca a Avinent Implant System SL i Yago Alonso, director general de BIOTRONIK España.


A l’altra taula rodona, “Els nous models de relació i contractació. Un camí de futur” van participar  Ramón Maspons, CINO Aquas i cap d'Estratègia d'Innovació Sanitària de Catalunya; María Blanco Campanero, gerent de compres i contractacions de l’Institut Català de la Salut, Departament de Salut, Generalitat de Catalunya; Pablo Crespo director d’operacions de Fenin; Josep Banqué, cap de la Unitat de Contractació Pública de Sant Pau; Pau López, responsable de l’Oficina Tècnica de Sistemes d’Informació de l’ICS; Xavier Viñolas, director del Servei de Cardiologia de Sant Pau; Dabit Arzamendi, director de la Unitat d’Hemodinàmica del mateix Servei; Ramón Cunillera, president de la Societat Catalana de Gestió Sanitària, president de l’Agrupació Territorial de Catalunya de SEDISA i gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (Calella-Blanes) i, amb el director de Sant Pau, Adrià Comella.


Una demanda que segueix sobre la taula i molt necessària en la conjuntura actual
 

Els experts van coincidir a assenyalar que el moment actual és clau, ja que fa un parell de mesos es va publicar al BOE la Llei 11/2023 que permet la revisió dels preus (indexació) de determinats contractes públics de subministrament i serveis, entre ells, els de Tecnologia Sanitària. Segons Pablo Crespo, director d’Operacions de Fenin, “per garantir l’accés dels pacients a la tecnologia sanitària de màxima qualitat, en l’actual context geopolític i econòmic marcat per una crisi global de subministraments, un increment sense precedents dels costos de producció i la volatilitat de l’economia, cal la indexació dels preus, a l’alça o a la baixa”.  
 

Per la seva banda, el Dr. Adrià Comella, director de l’Hospital de Sant Pau, també va remarcar que “el marc social i sanitari actual és complex i desafiant per diferents factors: el nou paradigma demogràfic, el canvi climàtic, la incertesa econòmica i les noves tecnologies”. A més, va afirmar que “l’objectiu prioritari és una transformació dels processos assistencials que es tradueixi en una prestació sanitària segura, eficaç, eficient i amb els millors resultats en salut possibles, garantint l’accés dels nostres pacients a la tecnologia sanitària de màxima qualitat i responent a les necessitats reals de la nostra població”.
 


Nous models de relació i contractació

La ‘Guia de Compra Pública Eficient de Tecnologia Sanitària’, presentada per la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària, Fenin, té com a objectiu optimitzar els processos d’adquisició d’equipaments mèdics i productes sanitaris dels hospitals i centres sanitaris públics, fet que contribueix a garantir que el Sistema Nacional de Salut (SNS) compti amb Tecnologia Sanitària de qualitat.

Aquesta eina, que ha estat elaborada amb la participació d’experts d’alt nivell en contractació pública sanitària, està a disposició dels serveis autonòmics de salut, hospitals i indústria, per afavorir les millors pràctiques en contractació pública i oferir-los solucions concretes a aspectes pràctics del dia a dia en l’adquisició de tecnologies sanitàries. El document dona resposta a temes tan decisius com fórmules econòmiques, dipòsits, manteniment d’equips, criteris d’adjudicació, la incorporació de la innovació o la citada necessitat d’indexació, entre altres.

Tal com va afirmar Pablo Crespo, director d’Operacions de Fenin, “la Guia plasma la visió compartida entre els millors experts de compra pública sanitària i el nostre sector per facilitar la incorporació de les millors innovacions tecnològiques que millorin la salut i la qualitat de vida dels pacients millorant l’eficiència del Sistema Nacional de Salut”.

Més informació sobre Fenin